Hjerte- og karsykdommer

Hjerte- og karsykdommer er en samlebetegnelse for sykdommer som oppstår i hjertet og blodårene (blodpropp, angina, hjerteslag og hjerneslag).

Sykdommene kommer som følge av forkalkning i blodårene ved at fett og kolesterol avleires. Når avleiringene blir tykkere etter et par år betyr det at blodåren innsnevres. Er det ingen passasje for blodstrømmen mer, enten til hjerte eller i hjernen, oppstår hjerteinfarkt eller hjerneslag.


Risikofaktorer

Når det kommer til risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer kan disse deles i to grupper:

  • de man ikke kan gjøre noe med (upåvirkelige)
  • de man kan gjøre noe med (påvirkelige)

 

Upåvirkelige faktorer:
Arv
Alder
Kjønn

 

Påvirkelige faktorer:
Kosthold
Fettstoffer i blodet (kolesterol)
Blodtrykk
Røyking
Mosjon
Overvekt
Stress

Har forfedrene på en eller begge sider hatt hjerte- karsykdom, er det større fare for at barna får det også. Årene blir stivere og lettere tett med alderen. Menn har generelt et høyere risiko for å få hjerte- og karsykdom enn kvinner. Det er lett å se hvem som ligger i faresonen eller ikke om mann eller kvinne. Ligger fettet foran på magen, er dette et tegn for stor fare for hjerte og karsykdom. Høyt kolesterol er en av de viktigste påvirkelige risikofaktorene for hjerte- og karsykdommer.


Risikogrupper

Arv er den viktigste av de upåvirkelige faktorene. Det finnes arvelige sykdommer og forhold som har vist seg å medføre åreforkalkning og dens følger hyppigere. (Systamisk Lupus Erytematosus, familiær hyperkolesterolemi, Hypertriglyceridemi m.m.)

Kylling med tilbehør

Forandring kan hjelpe

Fra et totalkolesterol på over 5,0 mmol/l øker risikoen for å få hjerte-og karsykdom for både menn og kvinner. Både et hjertevennlig kosthold og en hjertevennlig livsstil kan redusere faren for hjerte- og karsykdom.

Derfor er det viktig å vite hvordan man kan endre denne påvirkelige faktoren:

  • moderat inntak av fett i form av umettede fettsyrer kan senke kolesterolet
  • høyt forbruk av grovt korn, grønnsaker og frukt er beskyttende og kan bidra til å redusere kolesterolet
  • fysisk aktivitet og å redusere stress er viktig i tillegg

Det forventes nok i stor grad at kokker, som har mat som sitt fagfelt, også har grunnleggende kunnskap om ernæring og tar ansvar for å tilby sine gjester sunnere mat.