Månedens kokkeknep: Skrelletriksene du ikke klarer deg uten

Noen grønnsaker og frukter er vanskeligere å skrelle enn andre. Her får du tre geniale skrelletriks som sparer deg både for tid og unødvendig matavfall på kjøkkenet.

Ingefær, granateple og mango har blitt vanlige ingredienser i norske kjøkken. Likevel er det mange som fremdeles strever med å knekke koden til effektiv skrelling og oppdeling av disse råvarene. Kjøkkensjef og fagansvarlig i Mills Proff Partner, Bent-Åge Lund Rustad, har mange smarte triks på lur når det kommer til å effektivisere både tid og utnyttelse av disse råvarene. Her får du hans beste skrelletips til ingefær, granateple og mango.

Ingefær kan enkelt skrelles med skje

Ingefær

Denne smakfulle roten anvendes i stadig større grad for å krydre både matretter, smoothie og te. Ingefæren er svært ujevn og ved å skrelle den med kniv risikerer man å måtte kaste store deler av roten. Den beste måten å skrelle roten på er derfor å bruke en teskje og skrape bort skallet. Dette trikset fungerer best på ferskere ingefær. Skulle du ha en svært moden ingefær, kan det hende du må ta kniven til hjelp.

 

Granateple

Å skrelle og dele opp denne fargerike og smakfulle frukten er for mange en liten nøtt. På innsiden av skallet befinner det seg over 500 fruktkjerner som skal renses ut. Å bruke hendene til dette krever både mye tid og innebærer mye søl. For de små fruktkjernene avgir en sterk rødfarge som setter farge på både hender, klær og utstyr.

En mer effektiv og mindre sølete løsning er å dele eplet i to og holde halvdelen med snittflaten mot håndflaten over en stor bolle.

Deretter tar du baksiden av en skje eller en sleiv og slår med moderat kraft på skallet. Frøene vil da falle ut så lett som bare det.

Tips! For å unngå rødfarge på hendene kan det være lurt å holde i snittflaten med litt plastfolie eller bruke engangshansker.

Mango

Mango er svært saftig og frisk og en av verdens mest spiste frukter. Det tykke skallet og den uregjerlige steinen, kan likevel by på utfordringer når den skal skrelles og deles opp.

Har du en noe umoden mango kan du skrelle den med en aspargesskreller og deretter dele den i skiver omtrent som når du skjærer rundt et kjernehus på eple. En moden mango bør aller helst deles med en mangokutter, så om du bruker mye mango bør du investere i en slik. Mangokutteren trykkes ned gjennom mangoen fra topp til bunn og kjøttet sitter i skallet. Deretter skjærer du kjøttet i terninger mens det sitter fast i skallet, og renser det ut med en skje.