En helt vill råvare. Hentet fra havets skattkammer

Hva er det som trives på kalde dyp, som er rik på proteiner og populær å spise både til hverdag og fest?

Svaret er selvsagt reker! Eller mer presist, kaldtvannsreker. Det er nemlig to hovedgrupper av dette populære skalldyret: Mens de varmtvannselskende slektningene vokser raskt og ofte er å finne i oppdrett, så vokser kaldtvannsreker sakte, lever på dypt vann og kan kun fanges vilt. De er 5-6 år når de fanges, og den langsomme veksten i stabilt, kaldt vann gjør at de får en fast og fin kjøttkonsistens. Kokt i salt vann får de en nydelig smak som passer perfekt i påleggssalater og til å spise på ferske loffskiver med majones, sitron og dill!

Naturens spill

Reker lever vilt, og det finnes derfor  ingen garanti for at de befinner seg på samme sted som sist – eller hvor mye reker som finnes i havet. Ved temperaturendringer, slik kloden er ekstra utsatt for i dag, vil rekenes forplantning kunne bli redusert og de vil flytte seg til kaldere områder. Ettersom de lever i samspill med tusenvis av andre arter pågår det også hele tiden et spill i naturen: Fordi torsk spiser reker, vil mye torsk i havet kunne bety at rekebestanden er mindre. Har vi derimot mye reker, kan det bety at det er lenger mellom torsken.

 

Rekene i våre salater kan hentes fra flere områder, fra nordvestkysten av Grønland og østkysten Canada fra nordvestkysten av USA og fra Norskekysten. Det de har til felles, er at de er viltfanget, av medium størrelse og basert på MSCs miljøstandard for bærekraftig fiske.

Fanges med trål

I Norge og på Grønland foregår rekefisket hele året, men på verdensbasis skjer det store fisket etter kaldtvannsreker i perioden mellom mai og september.

Redskapet som brukes er trål. Fisket foregår både fra kystfartøy og store havgående fartøy. De største fiskefartøyene fungerer nærmest som flytende fabrikker, der de både koker, fryser, pakker og lagrer ombord. De kystnære trålebåtene leverer derimot fangsten sin daglig på land, der den kokes, pilles og fryses.

Fettfattig og proteinrik

Reker inneholder lite fett og karbohydrater, men er derimot rik på protein, som bygger og vedlikeholder alle kroppens celler. Det rosa skalldyret inneholder dessuten Vitamin D og Vitamin B12.