
High Oleic frityrolje – hva er det?
High Oleic matolje er dyrket frem gjennom naturlig planteforedling over mange år🌱💛
High Oleic matolje utvikles ved selektiv avl, hvor man krysser planter med naturlig høyere oljesyreinnhold.
Dette skjer over flere generasjoner til man får en plante som naturlig produserer en olje med høyere andel enumettet fett (oljesyre) og lavere andel flerumettet fett.
Rapsbøndene velger planter som naturlig lager olje med mer av det «sunne fettet» (oljesyre) og planter dem sammen. Hver gang de dyrker nye frø, velger de de beste plantene igjen. Etter mange år har de en plante som lager olje med mye mer av det sunne fettet og som tåler varme bedre enn vanlig rapsolje.
Denne oljen presses så ut av frøene på samme måte som vanlig matolje, men på grunn av plantenes egenskaper er denne oljen mer holdbar, er bedre for fritering og litt sunnere!
Fettsammensetningen gjør at den kan gjenbrukes 2-3 ganger så lenge som vanlig olje, og bidrar dermed til mer effektiv drift på kjøkken og bedre økonomi. Færre skifter gir også mindre avfall som skal håndteres.
Det er flere typer olje som er foredlet til High Oleic. Oleic Rapsolje er spesielt god til fritering siden den har en nøytral smak som ikke tilfører noen egensmak, men lar råvarene spille førstefiolin.
Mills Frityrolje inneholder 80% High Oleic rapsolje
Mills Frityrolje er laget av 100% svensk rapsolje med en premium blanding av 80% High Oleic rapsolje og 20% rapsolje og kan dermed være et godt økonomisk valg. Den høye andelen High Oleic rapsolje gir oljen spesielt gode friteringsegenskaper og det er behov for færre oljeskift enn ved bruk av annen olje. Det igjen betyr mindre arbeid med å bytte og kaste brukt frityrolj. Lenger bruk gir mindre oljeforbruk og frityregenskapene gir i tillegg bedre sluttresultat på maten. Det er med andre ord mer enn literpris som bør være med i vurderingen når du skal velge riktig frityrolje til ditt behov.