Kvalitetspoteter fra Sande.

I over 30 år har ferske poteter fra gården til Ole Kind funnet veien til Delikats potetsalater. Kunnskap om dyrkingen er nedarvet gjennom generasjoner.

Gården i Sande i Vestfold har vært i familien i mer enn hundre år, og er en av de største leverandørene av poteter til Delikat. Fra han var liten var Ole Kind med faren ut på jordene for å sette og høste poteter. Kunnskap om jordsmonn, værforhold og optimalisert dyrking var derfor en del av arven da han overtok driften.

– Jorda her er sikker jord å dyrke på. Her var det havbunn før, og det gir det gode og næringsrike jordsmonnet som egner seg ypperlig til potetdyrking, forteller Ole Kind.

Somrene er travel tid som tilbringes ute på åkrene, fra potene settes i mai.

– Det gjelder å sette potetene når forholdene er optimale. Hver eneste settepotet sjekkes manuelt, og jordtemperaturen må være riktig før potene settes, sier Ole, som forteller at de gjennom hele sesongen følger nøye med på været. Innhøstingen starter i august/september og varer i et par måneder.

 

Lagres i sporbare kasser

Potene kjøres inn i kasser, som merkes.Dette gjør at kunden kan spore potetene helt tilbake til jordet på gården vår når de kjøper en potetsalat.

Vi kan finne ut akkurat hvilke poteter det er, når de er høstet og hvilket vær det var den dagen de ble høstet, forklarer potetbonden.

Kind er medlem av Bonden Grønts produsentlag, som består åtte potetbønder. Disse leverer kvalitetspoteter til Delikats potetsalater – et behov som årlig tilsvarer et areal på 100 fotballbaner!

Ole Kind, Bonden Grønt og Delikat samarbeider tett for å finne de beste potetsorter og for å optimalisere dyrkingen, og produsentene har også et samarbeid med det norske fagmiljøet innen potetdyrking.

Eget potetkokeri

Den næringsrike jordtypen tilfører potene smak og holder godt på fuktigheten. Før de går i potetsalaten, er potene gjennom en grundig sorteringsprosess: Først hos bonden, deretter hos Bonden Grønthandel, før tredje sortering skjer på vårt potetkokeri i Drammen.

Her sorteres, vaskes, kuttes og kokes de ferske potetene til de har perfekt konsistens for Delikats potetsalater.

Slik sikrer vi ferskest mulig råvarer i våre potetsalater. Vi har også en tidligprodusent i Tjodalyng, som leverer ferske poteter tidlig i sesongen, sier Hans Petter Arnet, innkjøpssjef for poteter i Mills. Deretter går det så fort som mulig til butikken.

 

Viktig næringskilde

Potet har lavt fettinnhold og inneholder vitamin C og kalium. Vitamin C bidrar til at immunsystemet fungerer som det skal og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

Poteten hører med i et variert kosthold og har siden den kom til Norge for mer enn 250 år siden vært en viktig bestanddel på våre middagstallerkener. Ikke bare fordi den er en viktig næringskilde, men den metter også godt. Sammen med sild har den tilpasningsdyktige og hardføre knollen sørget for å holde liv i nordmenn gjennom kriger og uår opp gjennom tidene! Så er den også verdens tredje viktigste matplante, bare slått av ris og hvete.

En viktig grunn til at vi elsker poteten, er at den også er svært enkel å ha med å gjøre: Den kan lagres lenge – og tilberedes på uendelig mange måter; kokes, bakes stekes, gratineres, moses eller tilsettes som biter i varm eller kald mat – som i en smaksrik potetsalat fra Delikat!