Sild – en sølvfarget superfisk

Ikke et vondt ord om andre fiskeslag, men man kan gjerne argumentere for at silda er fisken Norge er bygget på. Sunn er den også.

Sild er en delikatesse med lange tradisjoner i det norske kjøkkenet. Den er dessuten verdenskjent for sin høye kvalitet og vakre, sølvglinsende farge, og den kan med full rett påberope seg å ha reddet mang en familie fra sulten i magrere tider. Historien om sild handler forresten ikke bare om mat, men like mye om kystkultur, tradisjonelt fiske og råvarekunnskap.

Det er derfor ikke uten grunn at vi i Mills er svært begeistret for havets sølv.

Siden 1967 har Delikat med stolthet forvaltet denne tradisjonen gjennom å tilby kvalitetsprodukter med sild som hovedråvare til det norske folk.

 

Mange variasjonsmuligheter

Det går nesten ikke an å tenke seg en tradisjonell jule- eller påskefrokost uten sild i flere varianter på bordet, men sild står for uendelige muligheter også i det moderne kjøkken. Sild er både delikat og sosial mat å sette på bordet! Sild dessuten rik på vitamin A, D og B12.

 

Helsemyndighetene anbefaler at vi spiser fisk til middag to til tre ganger i uken, og gjerne fiskepålegg på brødet. Dette tilsvarer 350-400 gram ren fisk i uka, hvorav 200 gram er anbefalt å være fet fisk, som for eksempel sild eller laks. Bruker du sild som pålegg, blir det lettere å nå målet, sier Marte Gjeitung Byfuglien, som er ernæringsfysiolog i Mills DA.

Stor og sterk bestand

Silda lever i store stimer og vandrer langs kysten og ute til havs ned mot 200 meters dybde. Den kan bli opptil 20 år gammel og livnærer seg av små krepsdyr, fiskelarver og plankton. I våre havområder finnes det flere bestander av sild, men norsk vårgytende sild er definitivt den største.

 

Bærekraftig fiske

Noen vil kanskje fortsatt huske at bestanden nesten ble utfisket på grunn av bedre redskaper og ny teknologi tidlig i 1970-årene – og sildefisket ble strengt regulert.

Nå er bestanden bygget opp igjen, og i Delikat sild benyttes selvsagt kun norsk vårgytende sild av beste kvalitet – fisket på bærekraftig vis. Vi vet navnet på hver eneste fiskebåt som leverer sild til fiskeforedlingsfabrikken, slik at vi kan spore all sild vi bruker, helt fra sjø til tallerken. Dessuten er hovedleverandøren av råvarer og vår egen fabrikken sertifisert av MSC, som belønner bærekraftig fiske.