Hva er Quinoa?

Quinoa er noe helt nytt for mange i Norge. Mange vet at Quinoa er sunt, men mange lurer også på hva Quinoa egentlig er. Hva kan det brukes til og hva er det som er så bra med Quinoa?

Quinoa er et frø fra Sør-Amerika. Hovedsakelig produseres det i Bolivia og Peru, altså i Andesfjellene. Qunioa krever lite vann og næring,  noe som gjør at det hovedsakelig dyrkes på 4000m, høyt opp i fjellene. Fra gammelt av har Quinoa vært en viktig ingrediens i maten til befolkningen i disse områdene.

Inkaindianerne kalte Quinoa for “Moder-korn” eller “moder av alle frø” på grunn av sitt høye næringsinnhold. Det er rikt på magnesium, kalsium, protein og aminosyrer i tillegg til  flere typer av vitamin B.  Quinoa er  også glutenfritt.

Det finnes flere typer og farger Quinoa, fra hvite til rosa,  brune , røde og svarte. I dag er det hovedsakelig tre typer som dyrkes for salg: hvite, røde og svarte frø. Mens Quinoa er relativt nytt i Norge så har man i land som USA og Sverige begynt å bruke mer Quinoa de siste årene.

Quinoa kan brukes på flere måter. Mange bruker Quinoa som en erstatning til ris, nudler eller poteter. Det kan fint serveres både varmt og kaldt.

For å servere Quinoa må den skylles og kokes. Dette har vi i vår Delikat Quinoasalat allerede gjort for deg. Etter koking er Quinoaen blandet med paprika og purre.  Deretter tilsatt en rapsoljemarinade smaksatt med ingefær, chili og sitron. Tilslutt gurkemeje for en frisk farge. Salaten serveres som den er eller den kan varmes opp.

Man kan også bruke Quinoa til baking. Vi har testet ut Quinoa i brød, noe som fungerte veldig bra.

Delikat Quinoasalat kan serveres som den er i en salatdisk, men prøv de gjerne som grunnlag for flere retter. Prøv gjerne disse;
Delikat Quinoasalat med koriander, lime og reker.,
Delikat Quinoasalat med tomat og krydder –midtøstenstyle og poke bowl med laks og sriracha aioli