Panerte svinekoteletter er en bestselger på Lura Turistheim. Her paneres de normalt sett i hjemmelaget brødkrum, og serveres med klassisk norsk surkål, kokt potet og fett. Denne oppskriften en glutenfri versjon, med potetmospulver i stedet for brødkrum, samt en liten tvist på garnityrene. Resultatet er en oppdatert klassiker som passer ypperlig som en bedre lunsj.

Ingredienser

4 porsjon

Panert svinekotelett i potetskorpe (glutenfritt)

4 stk kotelett på gris, fra nakke
1 stk egg
3 dl H-melk
salt
pepper

Brunet fett og steking av koteletter

hakket kruspersille til garnering

Alternativ til smaksetting av fettet

grillet sitron
ansjos
hvitløk
friske urter

Potetstappe

1000 g melne poteter
200 g purreløk
0.5 dl fløte
1.5 dl H-melk

Jærsk råkost

kålrot
gulrot
spisskål
tørkede dillfrø
revet pepperrot

Produkter i oppskriften

Soft Flora Stek og bak 500g
SOFT FLORA STEKE & BAKE 18 X 500 G
EPDnr 4 670 220.
Soft Flora Steke og Bake har gode steke- og bakeegenskaper …
Les mer
Rydbergs Trøffelmajones 900g
Rydbergs Trøffelmajones
EPDnr 5 194 626 Rydbergs Trøffelmajones er en kremet og rund majones med en luksuriøs smak av trø… Les mer
Olivero beger 400g
Olivero Original – Margarin med smør og olivenolje 18 x 400 g
EPDnr 4 683 678 Med sin kombinasjon av sunn planteolje og smør er Olivero et perfekt smøralternat… Les mer
Mills Potetmos Vanlig pose
Mills Potetmos Vanlig 36×90 g
EPDnr 1 668 623
Mills Potetmos er ernæringsmessig sett svært lik den kokte po…
Les mer

Slik gjør du

1

Tips!

Panert svinekotelett i potetskorpe (glutenfri) Bank kotelettene godt med kjøtthammer, slik at de blir flate og jevne. Bland egg, melk og litt salt og pepper i en skål som akkurat er stor nok til at de passer kotelettene. Ha potetmospulveret i annen skål. Dypp først kotelettene i melk og eggeblandingen, før de has over i potetmospulveret. Press godt på, slik du får dekket de best mulig. En kan selvsagt også bruke annet kjøtt som for eksempel banket benfritt kyllinglår, kalveplomme etc.

2

Brunet fett og steking av koteletter Kotelettene stekes på god medium varme i Soft Flora til de er nøttebrune på ene siden. Snu kotelettene og stek på andre siden. La kotelettene ligge mest mulig i ro under stekingen. Soft Flora brenner ikke like lett som smør, men setter god smak. Ønsker en mer smørsmak kan en bruke flytende Olivero som også er lett å steke i. Pass på at varmen ikke er for høy, da stekefettet utgjør basen til sausen. Ta ut kotelettene når de er ferdig og hold dem varme på en rist. Smak til fettet etter eget ønske – bruk for eksempel saft av grillet sitron, ansjos, hvitløk og friske urter. Pynt de panerte kotelettene med hakket kruspersille

3

Potetstappe Kok opp poteter, uten salt, med lokk, slik at trykket i gryten er jevnt fordelt. Skru ned platen og la potetene trekke møre. Sil av vannet og la potetene dampe seg litt tørre. Purreløkstilken strimles og kokes opp sammen med Olivero, melk og fløte. La den trekke helt mør, ca 1 time og kjør til en jevn smete i blender eller med stavmikser. Har du kokt potetene korrekt, trenger du ikke å gni dem gjennom sikt, men bare røre dem lett sammen. Vi lager her en stappe og ikke puré. Spe med purresmeten og smak til med trøffelmajones, salt og pepper til slutt. Å erstatte litt av fløten med majones gir en mer fluffy stappe, samt at den blir litt sunnere, siden planteoljer og egg i majonesen erstatter mettet melkefett.

4

Jærsk råkost Bruk grønnsaker i sesong, om de er fra i går eller fra året før spiller ingen rolle, så lenge de blir ivaretatt når de er som best. Bruk dem gjerne ferskblandet i en smaksatt råkostsalat eller crudité, som det ofte kalles i dag. Grønnsakene kan også være nedlagt i syltelake, braisert som for eksempel rødkål eller blir videreutviklet som en fermentert råvare. Grønnsakene kan stå i lange tider og de blir bare bedre og bedre med tiden.

Hva synes du om oppskriften?