Potetkake laget med emmermel, gårsdagens brød og poteter.

Enkelt
min.
Elin Richardson ved Saltstraumen Hotell er opptatt av både lokal mat og bærekraft. Denne potekaken kan lages på gårsdagens poteter og gammelt brød. Her serveres den med kjekjøtt og en majones/rømme dressing med hvitløk. Fungerer fint som en lunsj/fingermat da den er ganske mettende eller som en forrett, men da kan du bruke halve potetkaker som du deler opp i 3 igjen eller server a part og la gjesten montere selv.
Vurder oppskriften

Slik gjør du

  1. Bruk ukas leftovers potet fra kjøla (lar stort sett skallet sitte på poteten det er tross alt her næringen sitter med både C og B vitamin, kalsium, folat, kalium og magnesium)

    Smelt Olivero og avkjøl.

    Bland Potet/Oliveroblandingen sammen med resten av ingrediensene i miksern, det skal ikke bli mos, men være små stykker med potet i deigen.

  2. Del deigen i 2 og jobb inn mel* med den ene først,  så del opp i 10 emner.

    (*her må du bare regulere selv da det er stor forskjell på hvor mye veske den enkelte potetsorten inneholder)

    Kjevle ut på bakepapir (denne potetkaken skal det være «litt mat i» så den skal ikke kjevles helt tynt ut)

    Snu den utkjevlede potetkaken  over takka med bakepapiret på toppen, ta det bort etterhvert som det løsner fra potetkaken, snu og stek gylden på begge sider.

  3. Tørket kje/gjeitelår

    Legg kjøttet i salt og ei klype sukker på kjøl i 3-4 dager alt etter vekta på lår (salte 0,6 til 1 døgn per kilo kjøtt.)

    Skyll saltet av, heng opp og la henge fra 6 til 8 uker,  kanskje lenger om det er geitelår, tas før våren og temperaturen stiger, kan lett fryses til det skal brukes.

     

  4. Smøring til potetkaken

  5. Bland alt sammen og rasp inn litt smakfull ost,

  6. La det stå 30 min på kjøl så smaken får satt seg

  7. Smør lefsen

    Skjær 3-4 fine skiver med tørket kjekjøtt og legg på lefsen, topp med ruccola og rasp litt ekstra ost på toppen.

    Rull sammen, del i 2 og server.

Antall porsjoner:

  • 2.5 kg poteter med skall
  • 2 dl rømme
  • 2 dl fløte
  • 100 g Olivero 2 kg boks
  • salt
  • sukker
  • 150 g tørket brød - malt opp
  • emmermel*
  • Tørket kjekjøtt / lammelår
  • Smøring til potetkaken (10 porsjoner)
  • 2 dl Mills Ekte Majones 5 kg
  • 2 dl rømme
  • 1 ss sitronsaft
  • persille, finhakket
  • sort pepper - nykvernet
  • salt
  • 0.5 ts paprikapulver
  • smakfull ost etter ønske/hva du har
  • Ruccola