Bakst med surdeig er en bakemetode som er meget gammel. Brød bakt med surdeig får en helt særegen god smak og lukt. I tillegg har surdeigsbakst lang holdbarhet i forhold til vanlig gjærbakst. For å lykkes med surdeigsbakst må du først og fremst ha en god surdeigsstarter. Den lager du enkelt med måten vi beskriver…

Ingredienser

1 porsjon

Dag 1

50 g økologisk sammalt fint rugmel
100 g vann

Etter 10 – 12 timer

50 g økologisk sammalt fint rugmel
50 g vann

Dag 2 (etter ca 24 timer)

50 g økologisk sammalt fint rugmel
50 g vann

Dag 3 (etter ca 24 timer til)

100 g økologisk sammalt fint rugmel
100 g vann

Dag 4 (etter ca 24 timer til)

Surdeigstarteren er klar

Slik gjør du

Tips!

Dag 1 Du trenger: Glassbolle, økologisk sammalt fint rugmel, vann, slikkepott, plast og et Norgesglass eller lignende. Bland sammen: 50 gram økologisk sammalt fint rugmel 100 gram vann Bland godt, skrap mel ned fra kantene av glassbollen med en slikkepott og dekk bollen så den blir tett. Dette gir bakteriene en ekstra piff. Etter 10-12 timer tilsettes: 50 gram økologisk sammalt fint rugmel 50 gram vann Dag 2 (etter ca 24 timer) Tilsett: 50 gram økologisk sammalt fint rugmel 50 gram vann Rør godt og skrap starteren ned fra kantene med en slikkepott. La den stå på benken under tett dekke til neste dag. Dag 3 (etter ytterligere ca 24 timer ) Tilsett: 100 gram økologisk sammalt fint rugmel 100 gram vann Rør godt og skrap starteren ned fra kantene med en slikkepott, La den stå på benken under tett dekke til neste dag. Dag 4 (etter ytterligere ca 24 timer ) Starteren på ca 550 g er klar ? Den kan nå bakes med som den er. Bruk ca 20-40% av total deig. For å ta vare på surdeigstarteren, så du kan ha glede av den i lang tid, kan du gjøre som følger: Ta av 50 g starter, bland med 100 g økologisk sammalt fint rugmel og 50 g vann. Ha dette over i et glass. For eksempel et rent Norgesglass. Dette er din surdeigstarter, som med litt stell kan brukes så lenge du ønsker. Surdeigstarteren kan oppbevares i kjøleskap og bør da mates med økologisk sammalt speltmel og vann 1 gang i uken. Har du av en eller anne grunn ikke har anledning til å mate surdeigstarteren over lengre tid kan den fryses eller tørkes. Så er det bare å vekke den til live igjen ved behov. ET lite Surdeigstarteren kan deles med bakeglade kolleger som ikke har hatt anledning til å lage sin egen. Her er det lett å være litt raus

Hva synes du om oppskriften?