
Surdeigsstarter
Slik gjør du

Dag 1
Du trenger: Glassbolle, økologisk sammalt fint rugmel, vann, slikkepott, plast og et Norgesglass eller lignende.
Bland sammen:
- 50 gram økologisk sammalt fint rugmel
- 100 gram vann
Bland godt, skrap mel ned fra kantene av glassbollen med en slikkepott og dekk bollen så den blir tett. Dette gir bakteriene en ekstra piff.
Etter 10-12 timer tilsettes:
- 50 gram økologisk sammalt fint rugmel
- 50 gram vann
Dag 2 (etter ca 24 timer)
Tilsett:
- 50 gram økologisk sammalt fint rugmel
- 50 gram vann
Rør godt og skrap starteren ned fra kantene med en slikkepott.
La den stå på benken under tett dekke til neste dag.
Dag 3 (etter ytterligere ca 24 timer )
Tilsett:
- 100 gram økologisk sammalt fint rugmel
- 100 gram vann
Rør godt og skrap starteren ned fra kantene med en slikkepott,
La den stå på benken under tett dekke til neste dag.
Dag 4 (etter ytterligere ca 24 timer )
Starteren på ca 550 g er klar ?
Den kan nå bakes med som den er. Bruk ca 20-40% av total deig.
For å ta vare på surdeigstarteren, så du kan ha glede av den i lang tid, kan du gjøre som følger:
Ta av 50 g starter, bland med 100 g økologisk sammalt fint rugmel og 50 g vann. Ha dette over i et glass. For eksempel et rent Norgesglass. Dette er din surdeigstarter, som med litt stell kan brukes så lenge du ønsker.
Surdeigstarteren kan oppbevares i kjøleskap og bør da mates med økologisk sammalt speltmel og vann 1 gang i uken.
Har du av en eller anne grunn ikke har anledning til å mate surdeigstarteren over lengre tid kan den fryses eller tørkes. Så er det bare å vekke den til live igjen ved behov.
ET lite tips: Surdeigstarteren kan deles med bakeglade kolleger som ikke har hatt anledning til å lage sin egen. Her er det lett å være litt raus
Antall porsjoner:
- DAG 1
- 50 g økologisk sammalt fint rugmel
- 100 g vann
- ETTER 10 - 12 Timer
- 50 g økologisk sammalt fint rugmel
- 50 g vann
- DAG 2 (etter ca 24 timer)
- 50 g økologisk sammalt fint rugmel
- 50 g vann
- DAG 3 (etter ca 24 timer til)
- 100 g økologisk sammalt fint rugmel
- 100 g vann
- DAG 4 (etter ca 24 timer til)
- Surdeigstarteren er klar