Det er mange grunner til at tapasbord og koldtbord alltid er en populær måte å servere mat på når det arrangeres selskap. Rettene er enkle å lage, det meste kan forberedes på forhånd og gjestene kan plukke det de liker best. Da er det kanskje ikke så rart at koldtbordet har lange tradisjoner i Skandinavia.

Når overklassen møttes til lystige lag på 1500-tallet var det vanlig å servere et «brennevinsbord» før selve hovedmåltidet. Der var det gjerne brød, smør, ost, sild, røkelaks, pølser og spekemat. På 1600-tallet ble smörgåsbord populært som hovedrett i Sverige, og inneholdt både varme og kalde retter. Smörgåsbordet er opphavet til det norske koldtbordet slik vi kjenner det i dag.

Inspirasjon fra hele verden

I nyere tid har koldtbordet latt seg inspirere av Spanias tapas-tradisjon med mange små og smakfulle retter, tradisjonelt servert som tilbehør til drikken før middagen serveres. I dag er tapas en egen kokekunst, der mange småretter serveres og kombineres til et helt måltid.

Ved planlegging av tapasbordet, er det lurt å ha en rød tråd. Ta utgangspunkt i asiatiske eller nordiske smaker og sett sammen et koldtbord basert på det.

Prøv gjerne en ny vri på tradisjonelle retter når du setter sammen menyen. I stedet for tradisjonell ovnsbakt laks eller ørret, kan du lage yakitori-laks og servere den med krydret majones, vårløk og koriander. Asiatiskglasert ribbe med hoisin-saus er også en smakfull og populær vri på den tradisjonelle norske ribben, og smaker nydelig samme med hot chipotle bernaise. Andre nye favoritter som er inspirert av det asiatiske kjøkkenet er blant annet vietnamesiske smørbrød med leverpostei samt steamed buns med langtidsstekt ribbe.

Nye vrier på norske retter

Lefserullen kan du bytte ut med wrap og fylle den med langtidskokt revet kylling og coleslaw. Roastbiffen kan du bytte ut med langstidsstekt svinenakke servert sammen med salsa.

Focaccia med margarin eller aioli hører naturlig til på tapasbordet. Pisk margarinen sammen med friske urter og lag et luftig pålegg til brødet.

Velger du å sette sammen en tapasmeny med nordiske eller norske smaker, bør du ta med noen klassiske retter gjestene setter pris på. Her snakker vi ulike silderetter, rakfisk og lun leverpostei med remulade, sylteagurk, bacon og sopp. En klassisk eggesalat og potetsalat hører også med på det norske tapasbordet.